Tarda de futurs: la governança en temps de desafecció política
Taller per identificar possibles escenaris de futur i oportunitats en noves formes de governança
30 d’abril de 2024, a les 13:30:00
Ben entrats al 2024, Catalunya es troba immersa en una de les crisis ecològiques més greus dels darrers anys al país. Durant les dècades vinents — i segles — s'haurà d'enfrontar a canvis encara més severs en les dinàmiques climàtiques i socials. Però la capacitat de mitigar i adaptar-se a aquests canvis i situacions no pot ser només liderada des de la política o les institucions; requerirà esforços per part del conjunt de la població i totes les estructures, públiques, privades i comunitàries, amb la que aquesta s'organitza.
En l'ideal democràtic, la ciutadania està polititzada i s'interessa per les qüestions públiques, allò que ens afecta a tots com a comunitat. Però malgrat l'increment d'iniciatives i espais destinats al debat públic i la participació, la desafecció cap a la política i les institucions públiques es troba a l'alça. Els temps són postpolítics. Seguint la definició que en dona López Petit, la postpolítica es dona quan «allò que és políticament factible no canviarà res, i les accions que poden comportar canvis significatius són políticament impensables». A la desafecció política, se li sumen condicions de vida cada cop més precàries al nord global i un augment dels conflictes bèl·lics; la crisi econòmica, poblacional, cultural i ecològica es veuen entrelligades en la necropolítica.
En les pròximes eleccions del 12 de maig (les cinquenes eleccions seguides que es convoquen a Catalunya abans d'esgotar la legislatura) s'espera un gran abstencionisme. A la vegada, la simpatia per posicions reaccionàries i populistes, i especialment per l'extrema dreta, segueix en augment arreu del continent i amb un futur incert al país.
Davant d'aquest paradigma, quin futur li espera a la democràcia representativa i al model d'institucions polítiques actual? Com es relacionaran les institucions i serveis públics amb la ciutadania per implicar-los?
En el taller-investigació «tarda de futurs: la governança en temps de desafecció política» explorarem, a través de les tècniques de prospectiva i estudis de futurs, quins possibles escenaris de governança s'obren amb el col·lapse operacional de la democràcia representativa a Catalunya i com aquests escenaris poden formar part de visions de país que permetin passar a l'acció.
ObjecTiuS
Els objectius de la sessió seran:
— Conèixer tècniques bàsiques de prospectiva aplicades a la governança;
— Desenvolupar la capacitat de pensar i treballar amb escenaris de futur;
— Identificar oportunitats d'acció i innovació cap a nous models de governança i interacció institucions-ciutadania possibles i desitjables.
fOrmaT
Es tracta d’un taller pràctic introductori on els participants podran, a través de plantilles, cartes,
i plataformes digitals, adquirir les eines bàsiques per pensar sistemàticament en escenaris de futur, avaluar-los amb intel·ligència col·lectiva, i utilitzar-los per la presa de decisions estratègiques o de disseny.
Per participar al taller caldrà que les participats es duguin el seu ordinador.
IMatgEs d'EdiciONs AnTeRiorS
Qui el DinAmitZa?
Institut pel Futur | Innex Labs:
Michelle Catta-preta
Alex Trejo
Tino Martí
UPC:
Jan Ferrer i Picó
Josep Mª Monguet i Fierro
Quan?
Campus diagonal Sud UPC (Barcelona)
Dimarts 30 d'abril
15:30 - 19 h
InsCriPcions
La participació al taller és per invitació, però si tens interès en assistir-hi, fes-nos-ho saber a jan.ferrer.pico[at]upc.edu.
Descarrega'n la documentació
Fet! En breus instants rebràs un correu amb l'arxiu.