top of page

L'atenció sanitària digital

El futur de l'atenció primària a Catalunya

1 de juliol de 2024, a les 10:00:00

Malgrat els avanços científics i tecnològics que ha viscut la societat actual i que han millorat tan significativament la nostra qualitat de vida, els sistemes de salut es troben sota pressió. La pandèmia de la COVID-19, va posar de manifest la gran capacitat dels professionals de la salut, però també les limitacions del sistema quan tota la capacitat assistencial es va enfocar a una única lluita que sobrepassava la demanda habitual dels serveis de salut del país, i de tot el planeta. Ben entrats al 2024, la demanda dels serveis assistencials s’ha normalitzat, però els professionals continuen experimentant una demanda més elevada que la que poden assumir. Mentrestant, els pacients perceben un sistema de salut que és ineficient, lent, i a voltes de difícil accés.


L’augment de població que ha experimentat Catalunya durant el darrer segle, però especialment durant les darreres dècades, ha comportat inevitablement un augment de la demanda dels serveis públics, inclosos els de salut. A aquest increment poblacional se li suma una disminució de la natalitat i l’envelliment de la població, que significativament implica que els segments més nombrosos de la demografia catalana també són els que durant els anys vinents requeriran més serveis sociosanitaris. Al mateix temps, la població més jove creix en un context de condicions ambientals cada vegada més desfavorables; contaminació, onades de calor, accés limitat als espais naturals, sobrecàrrega laboral i risc de pobresa. En conseqüència, veiem un augment de malalties respiratòries i cardiovasculars, a més d’ansietat o depressió, en segments de població que haurien de gaudir de nivells de salut elevats.


Inevitablement, durant els propers anys, la demanda assistencial sanitària continuarà a l’alça mentre la població capaç de sostenir aquest sistema es manté estancada, i per tant la pressió econòmica en la gestió d’aquests serveis de primera necessitat seguirà a l’alça. Indubtablement, la solució a poder cobrir aquesta demanda creixent amb uns recursos cada vegada més limitats implicarà potenciar la prevenció i optimitzar els recursos econòmics i humans per maximitzar l’eficiència del sistema. Car, desatendre les necessitats de la ciutadania en l’atenció sanitària no és ni desitjable ni hauria de ser tolerable.


Però com seran els serveis de salut del futur? Com s’enfrontaran a aquests reptes? Quin serà el paper de la tecnologia per aconseguir-ho?


Des de l’Institut pel Futur i la Societat Catalana de Salut Digital ens hem volgut fer aquestes preguntes i proposar futurs possibles per a l’atenció sanitària a Catalunya. Per fer-ho, hem posat en marxa un projecte conjunt, a través del qual ens imaginem escenaris de futur i els sotmetem a una valoració per part d’experts en salut, tecnologia i governança. D’aquestes discussions en surt un informe com aquest, on presentem un escenari de futur a través d’una història, i tot un reguitzell de reptes, solucions i consideracions que caldrà tenir en compte per fer-lo realitat. L’objectiu és doble: per una banda, socialitzar imaginaris i idees sobre el futur de l’atenció sanitària; per l’altra, facilitar els processos de presa de decisions i planificació per fer realitat un nou model d’atenció sanitària.




Equip

Institut pel Futur | Innex Labs:

Jan Ferrer i Picó

Tino Martí

Michelle Catta-preta

Alex Trejo

Josep Mª Monguet i Fierro


Societat Catalana de Salut Digital:

Pilar González Gálvez

Jordi Martinez Roldán


Descarrega'n la documentació

Fet! En breus instants rebràs un correu amb l'arxiu.

bottom of page